Ofte stilte spørsmål om Kjemi 2

Jeg går på VGS, kan jeg ta kjemi 2 på KublaKan?

Absolutt! Mange av våre elever på videregående bruker KublaKan for å få hjelp til å oppnå karakterene de ønsker på førstegangsvitnemålet. Bare gi oss beskjed om at du går på videregående når du starter, så lager vi en plan som fungerer for deg.

Hvorfor skal jeg velge Kjemi 2 på KublaKan?

9 av 10 elever som tar kjemi 2 vil inn på medisinstudiet, og nåløyet for å komme inn er veldig trangt. Derfor er det nyttig å få hjelp av en lærer som vet hva som skal til for å lykkes, og som  kan gi deg en fordel som «konkurrentene dine» ikke har. Våre kjemi-2-elever får vanligivs svært gode karakterer. For eksempel er 6 den klart vanligste karakteren på muntlig eksamen blant de som møter.

Hva lærer man om i Kjemi 2?

Kjemi 2 bygger videre på Kjemi 1. Fagets hovedfokus er:

 

  1. redokskjemi
  2. organiske reaksjonstyper
  3. mekanismer
  4. analyse og likevektsreaksjoner
Trenger jeg noen forkunnskaper før jeg begynner med kjemi 2?

Ja. Det er en forutsetning at du har tatt Kjemi 1 tidligere. Hvis du synes Kjemi 1 var vanskelig anbefales det å ikke ta Kjemi 2.

Kan jeg ta Kjemi 1 og Kjemi 2 samtidig?

Det er alltid noen som velger å ta begge fagene samtidig. Det er mulig å gjennomføre begge fag på ett semester uten forkunnskaper, og noen få har klart det, men vi vil likevel fraråde dette på det sterkeste. De aller fleste som starter med begge fagene samtidig, ender opp med å utsette eksamen i ett av fagene.

Er det mye matematikk i kjemi 2, og hva slags matte er det man trenger?

Ja, det er mye matematikk i kjemi 2. En stor del av faget handler om å utforske og gjøre beregninger av kjemiske reaksjoner, og da har man bruk for matematikk. Det er imidlertid ikke nødvendig med avanserte mattekunnskaper tilsvarende S-, T- eller R-matte. Kravet til mattekunnskaper i kjemi 2 begrenser seg stort sett til temaer man lærer om i P-matte. Vi kommer til å bruke CAS for å løse de vanskeligste oppgavene.

Når du tar kurset hos oss, får du løsningsforslag til alle oppgaver som krever kunnskaper i matematikk. Du får ikke bare en fasit med riktig svar, men også en steg-for-steg-gjennomgang som viser hvordan du går frem for å finne riktig svar.

Er kjemi 2 vanskelig?

Ja, kjemi 2 regnes som vanligvis som et av de vanskeligste fagene på videregående, selv om dette så klart er individuelt.

Likevel, er man villig til å gjøre lekser og arbeide med stoffet, gjør man det vanligvis svært godt på eksamen. 6 er den vanligste karakteren på muntlig blant våre elever, og mange gjør det også veldig godt på skriftlig eksamen, som regnes for å være enda mer krevende.

Trenger jeg bok?

Forelesningene i kurset følger strukturen i boka Kjemien stemmer 2 (2022) fra Cappelen Damm, men du trenger ikke grunnboka til Kjemien stemmer 2 for å forstå teorien vi går igjennom i videoene.

Studieboka til Kjemien stemmer 2 er derimot fin å ha, for den er full av oppgaver. Vi har laget en oversikt over hvilke oppgaver i studieboka som er relevante for eksamen. I tillegg har vi laget løsningsforslag til alle oppgaver som krever regning, slik at du steg for steg kan se hvordan man kommer frem til riktig svar.

Det er også en fordel å skaffe seg en kjemitabell. Vi anbefaler Gyldendals Tabeller og formler i kjemi. Vi legger også ut et lignende formelhefte gratis, men Gyldendals kjemitabell inneholder enda litt mer informasjon, og koster i skrivende stund rundt 100 kroner.

Må jeg ta labkurs?

Den ene av to eksamener i Kjemi 2 er muntlig-praktisk . Det betyr at du på eksamensdagen vil bli bedt om å gjennomføre et praktisk forsøk. Erfaringsmessig er disse forsøkene relativt enkle å gjennomføre, og i praksis ender ofte forsøket opp med å fungere som en slags introduksjon, før eksamen fortsetter med at man snakker om teorien bak forsøket man nettopp har gjennomført.

Det korte svaret er slik sett nei. Du ikke å ta labkurs, men, vi vil likevel anbefale at du setter deg inn i ulike forsøk du kan bli bedt om å gjøre. Her er en lenke som viser hvilke forsøk som er relevante i Trøndelag fylke, som et eksempel. Eksamensforberedelser – Trøndelag fylkeskommune (trondelagfylke.no) [NB! Ekstern lenke]

Hvilke forsøk som i praksis er de mest relevante å lære seg, varierer fra fylke til fylke, og noen ganger også fra kommune til kommune. Det er derfor lurt å ta kontakt med ditt lokale privatistkontor for å få mer informasjon om hva som er vanlig der du skal ta eksamen.

På KublaKan Utdanning tilbyr vi et digitalt labkurs til Kjemi 2. Her går vi gjennom 19 ulike øvelser som dekker de mest vanlige forsøkene: https://kublakanutdanning.no/velkommen-til-labkurs-i-kjemi2/

Flere spørsmål? Ta direkte kontakt med kjemilærer Ola, så svarer han så raskt han kan!

Dine fag
  • No products in the cart.
0